ARCHIEF: Stadssessie

Tijdens deze eerste stadssessie gaan we in gesprek met doortastende vrouwen uit verschillende delen van Utrecht over de strijd voor hun idealen. Of zij zich nou inzetten voor sociale rechtvaardigheid, klimaat, gendergelijkheid of culturele identiteit, allen maken ze een verschil. De een doet dat vanuit activisme of kunst, de ander vanuit de politiek.

In De Paardenkathedraal komen belangrijke verhalen en plekken in onze stad samen tijdens een interactieve avond. Ook staan we stil bij de rol van theater. Kan het theater een podium zijn voor activisme? En hoe ziet dat er dan uit?

Toegang
Toegang is gratis, vergeet niet je gratis ticket te bestellen. Een vrijwillige donatie is mogelijk, maar niet verplicht!

Programma
19.30: Inloop | 20.00: programma | 22.00: Borrel

Gasten
Gabriel Erlach is een creatieve duizendpoot. Zij is een veelgevraagde host van stadsevenementen en verslaggever bij RTV Utrecht en UindeWijk en daarnaast actief als cultureel ondernemer en woordkunstenaar. Als trotse bewoner en een echte spin in het web van Kanaleneiland zet zij zich met hart en ziel in voor deze Utrechtse wijk door er allerlei culturele projecten te initiëren. Haar niet aflatende missie is om met kunst en cultuur mensen met elkaar te verbinden. “Kunst discrimineert niet; kunst neemt vooroordelen weg,” is haar overtuiging.

Ying Que is antropoloog, cultureel activist en facilitator werkzaam in de kunst en het onderwijs. Wegens haar roots in Indonesië van vaders’ kant beschouwt zij kennis over de Nederlandse rol in het slavernijverleden en de werking van het kolonialisme als urgent en een verrijking voor ieders’ historisch en maatschappelijk bewustzijn. Ying is medeoprichter van het queercollectief niet normaal*, dat sinds 2017 feesten organiseert in poppodium Ekko op basis van safe space Party Praxis. Haar werk combineert actieonderzoek, performance & programma en situeert zich binnen de kunstwereld, educatieve organisaties en politieke gemeenschappen. Haar huidige onderzoek houdt zich bezig met feministische pedagogiek, cultureel activisme en de koloniale erfenis van Nederland en Indonesië.

Melody Deldjou Fard maakt sinds 2018 als volksvertegenwoordiger de stem van vele Utrechters hoorbaar in de politiek. Ze boekte samen met hen mooie politieke successen voor de stad. Zo zorgde zij onder andere voor meer aandacht voor de rechten en positie van vrouwen, een voortvarende aanpak van stagediscriminatie van (mbo)studenten en een versterking van de positie van culturele makers en zzp’ers. Ook zette zij zich in voor de komst van een Islamitische begraafplaats, krijgt Utrecht mede dankzij haar inzet een slavernijmonument en verdubbelt Utrecht in 5 jaar de diversiteit in de top van haar personeelsbestand.

Eva van der Helm is woordvoerder en trainer bij Extinction Rebellion Utrecht. Ze heeft talloze acties gevoerd tegen grote vervuilende bedrijven en banken, zoals recentelijk de Rabobank. Eva komt op voor het klimaat naast haar fulltimebaan. ‘Het klimaat gaat me enorm aan het hart, vooral voor iedereen die er niks aan kan doen. Voor mij is disruptie van Extinction Rebellion echt dé manier. “Met liefde en woede” zeggen we vaak. Extinction Rebellion is subversiever dan andere organisaties, die vaak dichterbij lobby en beleidsvorming zitten. Dit past bij me. Wat me opvalt is dat mensen veel bozer worden om de gevolgen van onze acties, dan waar ze écht woedend om zouden moeten zijn.’

Ook aanwezig: Amina Berkane Abakhou, Esma Kendir, Jody Rouwenhorst, Floor Houwink ten Cate en Jetske de Die.

Credits
Concept & hosting: Hilde Tuinstra
Conceptbegeleiding: Hanna Timmers
Gasten: Amina Berkane Abakhou, Gabriel Erlach, Melody Deldjou Fard, Esma Kendir, Floor Houwink ten Cate, Jody Rouwenhorst, Ying Que, Jetske de Die, Eva van der Helm
Productie: Myrthe Ligtenberg
Productieassistentie: Sam Felgentreu


Techniek: Shirley Versteeg
Performance: Jonathan Eduardo Brito
Vormgeving: Dymph Boss
Illustratie: Robin Bonk

Met dank aan: Veronique Konings, Ilvy Njiokiktijen, Rozemarijn van ’t Einde, Natalja Macknack en Frank Irving.