ARCHIEF: Battlefield of Dreams

In Battlefield of Dreams zoeken we antwoorden op één van de grootste existentiële vragen van deze tijd: to reproduce or not to reproduce?  Theatermaker Floor Houwink ten Cate  en schrijver Brecht De Backer bouwen het theater om tot een fertiliteits- en abortuskliniek waar fictie en realiteit elkaar kruisen en waar de vaak onzichtbare verhalen getoond worden die we ons hele leven met ons meedragen en onze identiteit deels vormgeven. 

Tijdens Floors eerdere maakprocessen, viel het haar steeds vaker op hoeveel het in de studio, coulissen, kleedkamers en op kantoor ging over kinderen. Voor sommigen ging alles vanzelf, voor anderen was het een race tegen de klok. Gewenste kinderen werden verloren, zwangerschappen afgebroken, eitjes ingevroren. Sommigen gingen nieuwe relationele constructies aan en werden co- of bonusouder, anderen werden wensouder, en er waren mensen die kozen voor een leven zonder kinderen en in vrijheid. “De verhalen speelden overal, maar we schroomden het er collectief over te hebben, uit angst voor het kwetsen van anderen of het zelf gekwetst of veroordeeld worden. Dit is een poging het onderwerp ‘kinderen’ open te breken opdat we elkaar leren dragen,” aldus Floor.

Battlefield of Dreams werd in het voorjaar van 2023 voor het eerst als werksessie opgevoerd in Frascati Amsterdam en De Paardenkathedraal in Utrecht. Deze acht sessies resulteerde in zulke boeiende en gepassioneerde gesprekken dat Houwink ten Cate besloot de werksessies door te ontwikkelen tot een grotezaalvoorstelling. Die zal in het voorjaar van 2025 te zien zijn, en tot die tijd houden we de deuren van deze productie open! In december 2023 zijn er daarom weer twee kleinezaalvoorstellingen van Battlefield of Dreams te zien in De Paardenkathedraal.

In twee avonden vertellen we radicaal eerlijk over (on)gewenst kinderloos zijn, vruchtbaarheidstrajecten en abortussen. Maar ook over de mogelijkheden, kansen, en nieuwe vormen en interpretaties van ouderschap. Battlefield of Dreams zijn de verhalen van vrouwen die wel of geen baas in eigen buik zijn, van mannen die onvermijdelijk onderdeel zijn van het reproductievraagstuk en van (gender)queers die de heersende interpretaties van ouderschap scherpstellen én bevragen wat het dan precies betekent ‘moeder’ of ‘vader’ te zijn. 

Theatrale conventies gaan in Battlefield of Dreams  fundamenteel op de schop. Dit is geen voorstelling, maar een experimenteel event vol documentaire, opera, performance en debat. Beide avonden zijn er verschillende wetenschappers, filosofen en artsen aanwezig die antwoorden zoeken op deze vleesgeworden to be or not to be. Battlefield of Dreams is een ode aan onze zelfbeschikking, vrijheid en scheppingskracht, en ontleedt tegelijkertijd de grenzen van de maakbaarheid van ons bestaan.

Credits

Concept en regie: Floor Houwink ten Cate
Research en teksten: Brecht De Backer
Compositie: Annelinde Bruijs
Scenografie: Floor Houwink ten Cate en Varja Klosse
Lichtontwerp: Varja Klosse
Camera, geluid, licht (docu): Niels van Koevorden
Set (docu): Hanna van der Haar
Montage (docu): Lot Rossmark
Camera- en lichtassistent & data handling (docu): Niels Lokhorst
Programmamakers: Marije Ligthart & Machteld Vinkenborg (Brainwash)

Van en met (bijdragen van) najaar 2023: Annelinde Bruijs (live), Ayla Çekin Satijn (live), Brecht De Backer (live), Floor Houwink ten Cate (live), Lisa Verbelen (live), Nina van den Berg (docu), Harpo ’t Hart (docu), Absaline Hehakaya (docu),

 

Marlies Heuer (docu), Petra van der Meulen (docu), Joris Smit (docu), Quirine Tordoir (docu), Joy Wielkens (docu)

Van en met (bijdragen van) voorjaar 2023: Annelinde Bruijs (live), Charlie Chan Dagelet (live), Brecht De Backer (live), Floor Houwink ten Cate (live), Serin Utlu (live), Nina van den Berg (docu), Harpo ’t Hart (docu), Absaline Hehakaya (docu), Marlies Heuer (docu), Petra van der Meulen (docu), Joris Smit (docu), Quirine Tordoir (docu), Joy Wielkens (docu)
Co-productie: Floor Houwink ten Cate / Frascati Producties en Theater Utrecht
Ondersteund door: BankGiroLoterij Fonds ikv Frascati Issues 2023 & Stichting Melanie
Met dank aan: Helmut D. Lethe jr., Evgenia Brendes, Lola Smit, Abke Haring, Rebekka Wörmann, Berthe Spoelstra, Rens Christiaansen, Akelei Loos