ARCHIEF: DOX CLUB SPECIALS

Op 17 & 18 december zijn de presentaties te zien van de jaarlijkse DOX Club Specials in theater De Paardenkathedraal in Utrecht. Van theater en dans, tot dikke beats en spoken word. Iedereen zoekt naar verbinding. In een relatie, op je werk, met je vrienden en familie. Het vinden van een connectie is juist in tijden van COVID-19 extra belangrijk. DOX staat voor verbinding. De afgelopen maanden hebben de performers van de DOX Clubs in co-creatie met jonge makers hard gewerkt binnen dit thema. Connect jij the DOX?

DOX Club is een parttime leertraject voor uitvoerend podiumkunsttalent tussen 16 en 25 jaar, een bijzondere broedplaats voor research, presentaties en producties. Van september t/m juni volgen de DOX’ers een clubtraject bij makers uit verschillende disciplines:  theatermakers Gavin Viano & Harun Balci, schrijver & regisseur Casper Vandeputte & choreograaf Justin de Jager en  choreograaf Jasper van Luijk van cross-disciplinair dansgezelschap SHIFFT. DOX biedt deze jonge makers de mogelijkheid om onderzoek te doen met en voor jongeren. Met als resultaat: speciale projecten voor theaters, het popcircuit, festivals en bijzondere locaties. Naast de terugkerende Club Specials spelen DOX’ers in producties tijdens festival Tweetakt, Afrovibes en Theater Na de Dam.

DOX Club Casper Vandeputte & Justin de Jager: CONNECTION
In CONNECTION onderzoeken choreograaf Justin de Jager en regisseur Casper Vandeputte hoe hun werk met elkaar verbonden is en waar het elkaar kan versterken. Samen met de performers uit de DOX Club gaan ze in gesprek over waarom mensen verbindingen aangaan. Met elkaar, de wereld om ons heen of ons eigen lichaam. bewegingstheater dat je meeneemt in een hypnotiserende trance.

CONNECTION is een vooronderzoek voor de coproductie van Theater Utrecht en DOX: What is Love. Een muzikale theater- en dansvoorstelling die in het voorjaar van 2022 te zien is in de theaters. Een tintelende uitwisseling over de liefde. In de voorstelling, waarin filosofie, psychologie en humor gelijk met elkaar opgaan, gaan Casper Vandeputte en choreograaf Justin de Jager samen met een groep multitalenten – van jong tot oud – de liefde aan. Geïnspireerd op eigen ervaringen, de oudste godsdiensten en de nieuwste wetenschappelijke inzichten, doen ze een poging de liefde te snappen. Ze discussiëren, musiceren, verlangen, praten met het publiek, en vechten alles uit wat er te bedenken is over de liefde. En als de woorden op zijn, wordt er gedanst.

DOX Club Jasper van Luijk: Krave
In de DOX Clubs doet Jasper dit najaar onderzoek naar de opening, het hart en het einde van de dansvoorstelling Krave. Samen met jonge dansers onderzoekt hij het principe hunkeren. Waar hunkeren we naar als individu, en hoe hunkeren we samen naar elkaar? Wanneer staat de tijd echt even stil en hoe houden we dat moment zo lang mogelijk vast? De coproductie Krave van SHIFFT/Jasper van Luijk en DOX, zal in het voorjaar van 2022 te zien zijn in de theaters. SHIFFT is het dansgezelschap van choreograaf Jasper van Luijk. De kracht van het werk ligt in ontmoeting; tussen kunstenaars en publiek, tussen dans en andere kunstdisciplines en het krachtenveld dat zich daartussen afspeelt.

Een intense honger naar samenzijn, dát is Krave. Zeven dansers ontmoeten elkaar in een laatste poging om los te komen van de wereld om hen heen. Een dwingende maatschappij die altijd maar vraagt om meer. Ondanks hun verschillen hunkeren ze naar contact, naar een manier om samen te smelten. Hoe vluchtig of tijdelijk dan ook. Krave is een fysieke voorstelling waarin lichamen raven, botsen, verstrengelen en elkaar opzwepen. Waarin alle jaargetijden in één nacht verstrijken. Waar zielen versmelten tot er een opgetogen menigte overblijft met slechts één angst: het onder ogen komen van de naderende ochtend. Een voorstelling waar de dansers en performers van SHIFFT en DOX samen komen. Een ontsnapping uit het alledaagse in een knallende, hypnotiserende maar tijdelijke ervaring.

DOX Club Gavin-Viano & Harun Balci
In Alleen Fans doen popsterren alles om relevant te blijven, want een ster moet voor altijd blijven schijnen. De performers hebben in een korte periode samen met theatermakers Gavin-Viano & Harun Balci onderzoek gedaan naar de grens tussen sensualiteit en seksualiteit. Ze hebben zich ook laten inspireren door virtuele fenomenen zoals mukbangs, de sexy telefoonlijn en door ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response). Net als echte sterren hebben de performers dope tracks opgenomen die zowel artificieel als politiek zijn. Een goede mix van je favoriete popgroepen in combinatie met de nodige existentiële crisis. Volg de popsterren op Insta & Tiktok: @misklit @sp.iitt @7gs.

DOX Club productie: Symphony of 21
We leven in een wereld waar samen dansen niet meer vanzelfsprekend is. De behoefte om te feesten, elkaar aan te raken en het leven te vieren is groot. Symphony of 21 is dit seizoen terug met het laatste deel van het drieluik: het slotstuk waarin onze (heart)beat, kwetsbaarheid, intimiteit en sensualiteit centraal staan. Laat je meevoeren en voel de energie! Symphony of 21 was o.a. te zien tijdens het Afrovibes Festival. Lees hier meer over Symphony of 21.

Residentie MENSJA Collective
MENSJA Collective bestaan uit een groep van 5 makende performers die elkaar hebben gevonden bij DOX. Het is een collectief dat beweging, spel, rap en andere kunstvormen combineert bij het maken van interdisciplinaire voorstellingen. Begin december doet MENSJA een residentie bij DOX als vooronderzoek op de DOX Club die de tweede helft van dit seizoen zal starten.

Foto: Elzo Bonam