ARCHIEF: LOFTGENOTEN

Een voorstelling over drie vrienden, mede-bewoners, loftgenoten.

Mees en Keanu studeren af met hun gemeenschappelijke vriend Fjodor Jozefzoon (ATKA – toneel & kleinkunst Academie Amsterdam). Met zijn drieën vormen zij de groep IJdele Boys. De voorstelling Loftgenoten gaat over drie vrienden; medebewoners, loftgenoten. “De voorstelling wordt een esthetisch geheel met een nieuw repertoire, volledig uit 2021.”

Keanu: “Het is fijn als je zowel een vriendschap als samenwerking hebt. We hebben alle drie dezelfde tragikomische humor. Tijdens ons onderzoek van vijf weken kwamen we erachter dat alles wat we grappig vinden, de grappen zonder punchline zijn. De insteek is nooit om grappig te zijn. De humor ontstaat altijd door het serieus nemen van onderwerpen. Dan ontstaat de tragiek – en daarmee humor – vanzelf. Mensen zijn nou eenmaal hopeloze wezens als ze helemaal voor iets gaan.”

Mees: “Randa Peters (schrijfster) schreef Loftgenoten op basis van onze brainstormsessies over het geraamte van het stuk en de onderliggende intriges. Ook met haar hebben we een goede match. Randa heeft dezelfde humor, is van dezelfde generatie, heeft een scherp oog voor actualiteit en weet dat feilloos om te zetten in toneelteksten. Ze heeft een soort cynische of ironische manier van schrijven zonder dat het zijn drama verliest.”