ARCHIEF: SPRING IN DE PAARDENKATHEDRAAL

SCORES THAT SHAPED OUR FRIENDSHIP gaat over samen zijn. Performer Lucy Wilke, geboren met een erfelijke spierziekte, danser Paweł Duduś en e-componist Kim_Twiddle verkennen op een tedere, speelse en uiterst sensuele manier de bevrijdende kracht van hun bijzondere vriendschap. De performers schetsen in zeven hoofdstukken een intiem portret dat inzicht biedt in een alternatieve manier van leven en zijn. Het publiek aanschouwt een tedere pas de deux van aanraking. In een zacht landschap ontmoeten Wilke en Duduś elkaar met onderzoekende gebaren en beschrijvingen, en doorgronden een veld van tegenstellingen. Ze ontmaskeren de normen van de samenleving en werken aan de opheffing van hun fysieke grenzen.

Wilke’s lichaam wordt vaak gezien als een handicap. Duduś identificeert zich als queer, non-binair, migrant, feminist en ally. Samen stellen ze zich bloot aan de blik van het publiek en beantwoorden ze het voyeurisme met een radicale intimiteit. Man/vrouw, slachtoffer/dader, actief/passief: in de verbeelding van deze performers zijn dergelijke tegenstellingen niet langer relevant. Met deze performance maken Wilke en Duduś een harde vuist tegen de maatschappelijke exclusie van minderheden. Het stuk tart stereotypen en gangbare overtuigingen en biedt het publiek een glimp van een utopie waarin menselijke interacties gevuld zijn met tederheid en eerlijkheid.

Het is een verhaal over zorgen en verzorgen; een verhaal over constante botsingen met de maatschappij en de kracht die wordt opgebouwd om die te weerstaan. Het is een voorstelling over sensualiteit en intimiteit en tenslotte een viering van vriendschap.

AGENDA

do. 25 mei

19.00 uur

SPRING