ARCHIEF: Free Heri Heri

Op 1 juli vieren Theater Utrecht en DOX in samenwerking met New Dutch Connections ‘Free Heri Heri’ in De Paardenkathedraal, door samen Heri Heri te koken en gratis uit te delen. Daarnaast biedt het samen eten kans op dialoog en uitwisseling over de betekenis van deze dag en het delen van kennis over de geschiedenis.

Heri Heri is een Surinaams gerecht dat is ontstaan uit wat er op de plantage overbleef en werd verbouwd en gegeten door de tot slaaf gemaakte voorouders. Het gerecht zoals wij dat nu kennen bestaat uit gekookte zoete aardappel, cassave, gele en groene banaan, gezouten vis (bakkeljauw) een ei en garnering.

In drie talks zullen theatermaker Bright Richards, schrijver & journalist Babah Tarawally en spoken word artist Sergio Edwards vertellen over hun werk, dat zich focust op ons gezamenlijke koloniale verleden en het (Utrechtse) slavernijverleden. Ook draagt Sergio Owens spoken word voor en is er muziek! Deze middag is op basis van in- en aanloop; kaartjes kopen of reserveren is niet nodig, en kom wanneer je wilt tussen half twaalf en half drie! 

11.30 uur: inloop en aanloop, eten staat klaar! 
12.00 – 13.00 uur: talks met Bright Richards, Babah Tarawally en Sergio Edwards
13.15 uur: spoken word voordracht van Sergio Edwards
13.30 – 14.30: verder samen eten & in gesprek met elkaar

Free Heri Heri For All is een landelijk initiatief waarmee KIP Republic 1 juli 1863, de dag van de afschaffing van de slavernij op eigentijdse en verbindende wijze herdenkt en viert. Vanuit Amsterdam is het uitgegroeid tot een nationaal initiatief waar verschillende organisaties verspreid over heel Nederland aan deelnemen.

AGENDA

za. 1 juli

11.30 uur

Theater Utrecht, DOX & New Dutch Connections